Werk je bij een voedingsbedrijf of een Taborgroep-organisatie? Als je loopbaanbegeleiding volgt bij Inzicht betalen Alimento (voedingssector) of de Taborgroep dit volledig terug. Interesse? Meer weten? Contacteer ons!

Ontmoet Ruben...

ik wil blijven werken!

Ontmoet Ruben...

ik wil blijven werken!

De vraag van Ruben bij de start van deze loopbaanbegeleiding was direct heel concreet: “Help me alsjeblieft om mijn deeltijdse tewerkstelling van 20% te behouden.” Hij vreesde immers dat zijn contract op het einde van het schooljaar zou worden stopgezet.

Als graag werken een bedreiging vormt

De belangrijkste oorzaak van Rubens probleem kwam voort uit een teveel aan “goesting” gecombineerd met een lichaam dat na een zwaar ongeval regelmatig “stop” zei omdat het te weinig energie had voor een opdracht die toch heel wat concentratie vergt.

Loopbaanbegeleider Sven licht toe: In eerste instantie hebben we ons toegelegd op het - zelf en zonder hulp van derden - leren grenzen stellen. Ik besefte al snel dat de slaagkansen volledig afhingen van Rubens bewuste keuze voor duurzaam en slim energiemanagement. Het was dan ook een uitdaging om de juiste match te vinden tussen inspanning en noodzakelijke rust.

Het resultaat van teamwork

Omdat Ruben me tijdens ons kennismakingsgesprek vertelde dat hij moeilijk zelf voor ontspanning kon kiezen, trokken we naar buiten voor onze gesprekken en gingen we wandelen. Daarnaast beperkten we ieder gesprek tot maximum 1 uur. Of ‘leading by example’ zoals ze dat ook noemen.

Ruben vond deze wandelingen super en de focus van 1 uur kostte hem niet zoveel moeite. De tijd was immers beperkt. Maar geloof me gerust, na 1 uur was Ruben echt wel moe. Maar tegelijk ook klaar voor elke volgende stap.

Alle problemen durven bespreekbaar maken

We spraken af om alle moeilijkheden bespreekbaar te maken. Ruben focuste op zijn gezin en besteedde een bijzondere aandacht aan zijn grenzen binnen het gezin. We hadden het over de bezorgdheid van zijn partner, zijn liefde voor haar en over de opgroeiende dochter die een papa nodig heeft die wakker blijft en goedgezind door het leven gaat.

Ruben begon de tijd in zijn voordeel te gebruiken en leerde “stop” te zeggen tegen zichzelf. Hij nam nu écht de controle in eigen handen, in tegenstelling tot vroeger toen hij dacht dat hij alles kon controleren door juist extra hard te gaan werken. En daar zat het net fout.

Stap per stap vooruit met de juiste focus

Het gesprek aangaan over de dingen die je beperken en de frustraties die daarmee gepaard gaan, is nooit gemakkelijk. Heel moeilijk zelfs, maar met de juiste begeleiding en aan de hand van de gepaste vragen, was Ruben nu toch klaar om hierover te praten. En dat inzicht heeft Ruben zichtbaar goed gedaan.

Zo spraken we bijvoorbeeld over de beperkte actieradius van een donkerrode Tesla en legden we de link naar slimme energiekeuzes. Kleine interventies, eerlijke gesprekken en vertrouwen in zijn coach resulteerden in een mailbericht van juni dat ik graag met jullie deel:

Goeiemiddag Sven
Zoals afgesproken hierbij een update, en het is er eentje met goed nieuws ?
Mijn contract wordt voor minstens het volledige volgende academiejaar verlengd en het is goed voor 25 %, 5 % meer dan nu dus. Concreet betekent dat dat ik op dinsdag en donderdag ga werken van 9u30 tot 14u30 (i.p.v. 13u30 nu) vanaf 1 september. Die extra 5 % komt uit een vast contingent en daardoor is de kans op verlenging achteraf veel groter. Allemaal heel fijn nieuws dus ?
Daarom wil ik je nu al uitdrukkelijk bedanken voor de begeleiding en de tijd die je in mij geïnvesteerd hebt. Ons doel, op een verantwoorde manier aan de slag blijven, lijkt mij meer dan geslaagd ?
Beste groet
Ruben

In ons laatste gesprek maakten we de afspraak om in oktober samen nog eens te bekijken of de extra toegekende 5% correct bewaakt blijft, en of Ruben om 14u30 effectief de spreekwoordelijke boeken toe doet! De bal ligt nu in zijn kamp, maar we hebben er vertrouwen in, want Ruben is er klaar voor!

Inzicht loopbaanbegeleiding: verbind je talent, werk en gezondheid

Stel jij je ook vragen over je job? Wil je meer inzicht in je loopbaan? Breng je talenten in kaart en ontdek jouw potentieel door samen met onze coaches op een objectieve manier je werk onder de loep te nemen. Onze loopbaancoaches werken vertrouwelijk en volledig op maat.

Maak een afspraak

voor een gratis & vrijblijvend kennismakingsgesprek in jouw buurt

Maak een afspraak voor een gratis & vrijblijvend kennismakingsgesprek in jouw buurt

Scroll naar boven