Werk je bij een voedingsbedrijf of een Taborgroep-organisatie? Als je loopbaanbegeleiding volgt bij Inzicht betalen Alimento (voedingssector) of de Taborgroep dit volledig terug. Interesse? Meer weten? Contacteer ons!

Bert

Ontmoet Bert ...

Ik snap nu beter wat me stress geeft

Ontmoet Bert ...

Ik snap nu beter wat me stress geeft

In de academische wereld voelt Bert* (37) zich als een vis in het water. Alleen: de lat ligt steeds hoger, en ook de druk om telkens weer op zoek te moeten gaan naar een nieuw project viel hem steeds zwaarder. Loopbaanbegeleiding bij Divergent hielp hem helder te zien in zijn situatie.

Ik werk al 14 jaar aan de Universiteit, waarvan 8 jaar als Postdoctoral Researcher. In de praktijk betekent dat hoppen van het ene project naar het andere. De meeste onderzoeksprojecten lopen twee à drie jaar. Na die periode moest ik dus telkens weer op zoek naar een nieuwe job.

Die werkonzekerheid bezorgde me hoe langer hoe meer stress. Ook de jobinhoud zelf bracht heel wat druk mee. Naast onderzoek voeren, artikels publiceren en colloquia opzetten word je ook verondersteld de relevantie van je onderzoek aan te tonen bij het brede publiek – iets waar je niet noodzakelijk voor bent opgeleid.

Uit de ratrace

Begin januari ontmoette ik een collega die uit de ratrace was gestapt. Ze had loopbaanbegeleiding gevolgd vertelde ze, en vond dat heel nuttig. Zelf had ik zo’n coaching ook al overwogen. Het enthousiasme van mijn ex-collega trok me over de streep. Ik ben gaan aankloppen bij Divergent, omdat de organisatie nauw verbonden is met Universiteit Gent en al heel wat expertise kon opbouwen met academici en postdocs.

Concreet had ik twee grote vragen voor mijn loopbaancoach Line. Hoe kan ik beter omgaan met de stress die ik ervaar? En stel dat ik de academische wereld verlaat, welk type job zou mij dan het best liggen?

Vreters versus gevers

Het eerste wat ik tijdens de loopbaanbegeleiding heb geleerd, was mijn stress analyseren. Ik voelde de spanning ophopen in mijn lichaam. Mijn nek en schouders zaten wekenlang vast, en ik kampte met slaapproblemen. Maar wat me nu precies zoveel stress bezorgde, daar kon ik de vinger niet op leggen. Line stelde voor om twee weken lang dagelijks te noteren welke taken me energie kosten en welke me energie geven. Heel revelerend vond ik dat.

Op die manier ben ik er achter gekomen dat alles wat met strikte deadlines te maken heeft – zoals lessen voorbereiden – vrij zwaar op mij wegen. Brainstormsessies, lezingen en opzoekwerk in het archief vind ik dan weer fantastisch. Ik probeer mijn dag nu zo in te delen dat de energievreters en de energiegevers beter in balans zijn, zowel in mijn privéleven als op het werk.

Zelfkennis

Tijdens de coaching heb ik mezelf ook beter leren kennen. Een opdracht die verhelderend werkte voor mij: aan vier vrienden en collega’s vragen wat mijn belangrijkste kwaliteiten en valkuilen zijn. Tot mijn verrassing kwamen vaak dezelfde dingen terug. Mijn collega’s vinden me heel loyaal en consciëntieus, maar ik geef soms te weinig mijn grenzen aan en kan me verliezen in details.

Bijzonder leerrijk tot slot was het persoonlijk ontwikkelingsplan (POP). Aan de hand van een vragenlijst word je gestimuleerd na te denken over wie je bent, wat je verbeterpunten zijn, welke waarden belangrijk zijn voor jou, wat je doel is op professioneel vlak … Een onderdeel van dat POP is het stappenplan. Je zet concrete doelen op papier, voor zowel de korte als de lange termijn. Een van mijn voornemens is om in het midden van elk semester enkele dagen pauze in te lassen waarin ik me ver weg hou van computers.

Geen radertje in groot geheel

Midden in de loopbaanbegeleiding kreeg ik bericht dat ik in een nieuw onderzoeksproject kon stappen voor minstens vier jaar. Mijn tweede loopbaanvraag was dus niet meer zo relevant. Maar stel dat ik na die vier jaar op zoek moet gaan naar een nieuwe job, of als ik tussendoor solliciteer voor een vaste betrekking, dan zal de zelfkennis die ik opdeed zeker van pas komen. Zo is het me nu veel duidelijker geworden wat voor type job mij gelukkig maakt. Ik hou bijvoorbeeld wel van teamwerk, maar ik mag me zeker geen radertje in een groot geheel voelen. Anders haal ik geen voldoening uit mijn werk.

In totaal heb ik drie sessies van anderhalf uur gevolgd, die ik betaald heb met een loopbaancheque van VDAB. In principe kan ik nog een tweede loopbaancheque aanvragen voor een vervolgtraject. Maar ik denk dat ik die sessies bewaar voor wanneer ik solliciteer naar een vaste job. Voor mijn huidige werksituatie heb ik voldoende concrete tips gekregen. Ik kan dus nog even voort.

* Omwille van de privacy koos de klant voor een schuilnaam

Loopbaancoach Line

Elke begeleiding is weer anders, omdat ik me altijd afstem op de persoon die voor me zit. Bert is heel bedachtzaam, en onze sessies verliepen rustig en diepgaand, bijna therapeutisch. Al vrij snel kwam het issue van de stress naar boven. Bij Divergent werken we oplossingsgericht. We zijn samen tot concrete tips gekomen om zijn stress beter het hoofd te kunnen bieden.

Ook voor jou?

Stel jij je ook vragen over je job? Wil je meer inzicht in je loopbaan? Breng je talenten in kaart en ontdek jouw potentieel door samen met een van onze coaches op een objectieve manier je werk onder de loep te nemen. Onze loopbaancoaches werken vertrouwelijk en volledig op maat. Maak een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek in jouw buurt.

Maak een afspraak

voor een gratis & vrijblijvend kennismakingsgesprek in jouw buurt

Maak een afspraak voor een gratis & vrijblijvend kennismakingsgesprek in jouw buurt

Scroll naar boven