Werk je bij een voedingsbedrijf of een Taborgroep-organisatie? Als je loopbaanbegeleiding volgt bij Inzicht betalen Alimento (voedingssector) of de Taborgroep dit volledig terug. Interesse? Meer weten? Contacteer ons!

Melissa

Ontmoet Melissa ...

Ik durf weer te dromen

Ontmoet Melissa ...

Ik durf weer te dromen

Wanneer je droomjob op de helling komt te staan

Melissa werkte jaren enthousiast als zorgkundige in een rust- en verzorgingstehuis. Zij houdt erg veel van de sociale contacten, zowel met de bewoners als met haar collega’s. En mensen helpen maakt haar gelukkig. Getroffen door een zwaar auto-ongeluk, moest Melissa’s linkervoet geopereerd worden, met een blijvend letsel tot gevolg.

Melissa’s job werd haar fysisch te zwaar. Ze kan maximum 15 uur per week werken in shiften van 4 uur. Vooral de avondshift is moeilijk haalbaar. Daarnaast heeft ze sinds haar ongeluk last van paniekaanvallen. Ze zocht hiervoor psychologische begeleiding en past de ontvangen tips, zo goed mogelijk toe. Melissa kampte met heel veel vragen over hoe het nu verder moest.

Meer inzicht dankzij loopbaanbegeleiding

Doorverwezen door het ziekenfonds is Melissa een loopbaanbegeleidingstraject gestart bij Inzicht in Kortrijk. Haar coach Lien hanteerde de spiegelmethodiek en droomscenario’s om Melissa’s kwaliteiten, talenten en interesses in kaart te brengen.

Dankzij Liens expertise op de arbeidsmarkt en haar ervaring met de 5 A’s - arbeidsorganisatie, -inhoud, -voorwaarden, -relaties en -omstandigheden - hielp ze Melissa een beter inzicht te krijgen in wat Melissa echt zou willen doen en welke werkomgeving hiervoor geschikt zou kunnen zijn.

Aanvraag van een VOP en opleiding als opstap naar een nieuwe job

Lien hielp Melissa’s kansen op de arbeidsmarkt verruimen door een Vlaamse Ondersteuningspremie of VOP aan te vragen. Deze premie compenseert werkgevers voor eventueel productiviteitsverlies bij de tewerkstelling van personen met een arbeidsbeperking.

Bij het overlopen van specifieke VDAB-vacatures, besliste Melissa om een opleiding te gaan volgen. Zij informeert zich momenteel over een opleiding medisch secretariaat of administratief medewerker zodat zij de stap zal kunnen zetten naar de opleiding en vervolgens de job die het meest haalbaar is.

Hoe heeft Melissa dit traject beleefd?

In het begin had ik het moeilijk om niet te blijven stilstaan bij mijn alledaagse, fysieke problemen. Eerst wou ik niet verder kijken dan één dag, maar dankzij de coaching en droomscenariomethodiek heb ik mijn horizon weer verbreed. Nu durf ik weer te dromen.

Ik kreeg nieuwe perspectieven en wil met mijn opleiding een andere weg inslaan. Ik werd me weer bewust van wat ik graag doe en kreeg een concreter zicht op mijn troeven. Ik weet nu wat ik echt wil en ga ik er alles aan doen om mijn talenten weer ten volle in te zetten.

De tips van loopbaanbegeleider Lien

Durf afstand te nemen van je huidige (werk)situatie en sta open voor verandering.
Probeer een realistisch beeld te krijgen van wat er fysiek niet meer lukt, maar vooral van wat wel nog kan. Zo kan je samen met je werkgever een haalbaar takenpakket bespreken.
Zoek steun bij jouw netwerk: vrienden, partner, familie en collega’s. Je staat er echt niet alleen voor.

Inzicht loopbaanbegeleiding: verbind je talent, werk en gezondheid

Stel jij je ook vragen over je job? Wil je meer inzicht in je loopbaan? Breng je talenten in kaart en ontdek jouw potentieel door samen met onze coaches op een objectieve manier je werk onder de loep te nemen. Onze loopbaancoaches werken vertrouwelijk en volledig op maat.

Maak een afspraak

voor een gratis & vrijblijvend kennismakingsgesprek in jouw buurt

Maak een afspraak voor een gratis & vrijblijvend kennismakingsgesprek in jouw buurt

Sien

Ontmoet Sien ...

het is nooit te laat om nieuwe wegen in te slaan

Ontmoet Sien ...

het is nooit te laat om nieuwe wegen in te slaan

Citroenen en meloenen

Sien werkt in een grote fruit- en groentewinkel, samen met 2 collega’s en haar meewerkende werkgever. Ze houdt van de klantencontacten en draagt speciale zorg voor de omaatjes en opaatjes die iets meer tijd nodig hebben.

Ook al zet Sien altijd het magazijnwerk en de bestellingen nauwgezet klaar, toch staat ze liever in de winkel. Ze is loyaal, springt bij waar nodig en wisselt al eens van uurrooster als haar collega met vakantie wil. Weekendwerk neemt ze erbij, maar toch valt het Sien steeds zwaarder dat haar werk zoveel beslag legt op haar sociaal- en privéleven.

Als het plaatje niet meer klopt

Sien geeft veel, maar ze mist de waardering van haar werkgever en collega’s. Een babbel met een klant doet bij de baas de wenkbrauwen fronsen. Ze krijgt hier en daar spottende opmerkingen te verwerken. Time is money… haar motivatie zakt weg. Sien begint steeds vaker haar werkdag met een krop in de keel. De stressklachten stapelen zich op. De vragen gonzen door haar hoofd…

Meer inzicht dankzij loopbaanbegeleiding

Deze situatie is niet langer houdbaar, dus zet Sien op aanraden van vrienden de stap naar loopbaanbegeleiding. In haar loopbaangesprekken met jobcoach Vé gaat ze op zoek naar wat zij écht belangrijk vindt in haar werk. Welke haar drijfveren en haar talenten zijn, en hoe deze zich verhouden tot de werkcontext.

Werd deze job te zuur voor Sien? Wat liep er fout? Welke zijn de alternatieven? En welke richting wil ze nu verder uitgaan? Door familiale omstandigheden had Sien geen hogere studies aangevat, dus gooit ze nu het roer helemaal om en start ze een opleiding medisch secretariaat in het volwassenenonderwijs.

Nieuwe wegen die het leven zoeter maken

Ondertussen is Sien helemaal ingewerkt in haar nieuwe job als medewerker bij een ziekenfonds en blikt ze tevreden terug op het traject: Het was een zeer leerrijke en motiverende oefening. Ik kreeg weer zicht op wie ik écht ben en wat ik wil doen. Nu heb ik het gevoel dat mijn “talenten in actie” beter zichtbaar zijn. Ik heb één jaar bewust geïnvesteerd om mijn loopbaan toch wat zoeter te maken. Daar ben ik nu zo blij om!

De tips van loopbaanbegeleider Vé

Maak voor jezelf de balans op van wat je energie geeft en waar je energie aan verliest en concentreer je op wat je sterker maakt.
Ontdek waar je “goesting” zit en waar je talenten liggen, zo kan je met veel meer werkplezier aan de slag gaan.
Durf een paar scenario’s onderzoeken, zowel inhoudelijk, praktisch, financieel… Als loopbaancoach hebben wij heel wat ervaring op de werkvloer, wij stellen deze graag ter beschikking van onze klanten!

Inzicht loopbaanbegeleiding: verbind je talent, werk en gezondheid

Stel jij je ook vragen over je job? Wil je meer inzicht in je loopbaan? Breng je talenten in kaart en ontdek jouw potentieel door samen met onze coaches op een objectieve manier je werk onder de loep te nemen. Onze loopbaancoaches werken vertrouwelijk en volledig op maat.

Maak een afspraak

voor een gratis & vrijblijvend kennismakingsgesprek in jouw buurt

Maak een afspraak voor een gratis & vrijblijvend kennismakingsgesprek in jouw buurt

Lien

Ontmoet Lien ...

ineens werd het allemaal duidelijk

Ontmoet Lien ...

ineens werd het allemaal duidelijk

Wanhopig op zoek naar oplossingen

Toen ik meer dan tien jaar geleden als leerkracht lager onderwijs startte, had ik al een moeilijk traject achter de rug. Op 18-jarige leeftijd ontwikkelde ik een ernstige angst- en paniekstoornis die me in contact bracht met psychiaters, psychologen, dokters en osteopaten. Na een lange zoektocht bewandelde ik het pad van de alternatieve geneeskunde en maakte ik kennis met yoga, mindfulness, massagetechnieken, ademhalingstherapie, meditatie...

Als beginnende leerkracht besloot ik deze kostbare kennis door te geven aan de kinderen. Ik maakte wekelijks de tijd om met mijn klas te relaxeren. De kinderen voelden al snel de meerwaarde en ook hun ouders waren erg enthousiast. Mijn collega’s reageerden wat lacherig maar lieten me begaan.

Als alles te veel wordt

Na een postnatale depressie en een scheiding, werd mijn job me te zwaar. Als alleenstaande mama van een dochtertje van twee, besefte ik dat ik me niet meer kon ontspannen. Het “klashouden” werd me te veel terwijl ik meer voldoening haalde uit de relaxatielessen die nu ook door mijn collega’s erg gewaardeerd werden. Onze school werd zelfs uitgeroepen tot “Changemakerschool”.

Ondanks het feit dat ik erachter kwam dat deze relaxatielessen mijn échte missie waren, bleef ik ook lesgeven en de lat (te) hoog leggen. Ik wou te veel doen en botste tegen mijn eigen grenzen. Dus belandde ik zo’n drie jaar geleden in een burn-out.

Nieuwe perspectieven in de kiem gesmoord

Ik wou liever geen klasleerkracht meer zijn en enkel nog relaxatietechnieken geven, maar dat is binnen ons onderwijssysteem (nog) niet haalbaar. De enige mogelijkheid om als vast benoemde leerkracht geen klas te hebben, was door deeltijds te gaan werken.

Na een afwezigheid van een half schooljaar, startte ik zwanger van mijn tweede dochter aan een nieuw schooljaar. Ik stond halftijds voor de klas en gaf relaxatie aan alle kinderen van de lagere school. Maar botste ik tegen mijn eigen grenzen. Mijn lichaam maakte opnieuw de keuze. En de dokter schreef me rust voor tot het einde van mijn zwangerschap. Confronterend maar tegelijk noodzakelijk.

De vragen stapelden zich op

Toen ik na de geboorte van mijn jongste dochter na de zomervakantie weer begon te werken, voelde ik me na twee jaar afwezigheid niet goed op school, ook al deed ik mijn job nog graag. Ik kampte met heel wat vragen en surfte steeds vaker op de VDAB-site op zoek naar een andere job.

Als vast benoemde leerkracht voelde ik me in een gouden kooi. Misschien was het wel tijd voor iets totaal anders? Misschien was ik niet gemaakt voor het onderwijs? Zou er een job bestaan waar ik weer energie en goesting van kreeg? Die mijn talenten ten volle aansprak? Maar wat waren dan mijn talenten? Wat kon ik doen? Welke jobs bestaan er allemaal?

Meer inzicht dankzij loopbaanbegeleiding

Via via hoorde ik over het bestaan van loopbaancoaching. Dus maakte ik mijn eerste afspraak met Vibeke van Inzicht. Het deed enorm deugd om mijn verhaal bij haar kwijt te kunnen. Niet enkel het werk gerelateerde verhaal, maar ook het intermenselijke.

Vibeke begreep mijn situatie en hielp me weer grip te krijgen op de situatie. Dat dit traject dankzij loopbaancheques betaalbaar werd, was mooi meegenomen. Vibeke hielp me om een plan op te maken, wat me meteen een goed gevoel gaf: er zou wel degelijk iets veranderen. Kleine dingen op korte termijn en grote dingen op langere termijn. Ik kreeg opnieuw een perspectief.

Aan de slag met mijn missie en waarden

Vibeke gaf me heel veel huiswerk. Huiswerk dat me op weg hielp om mezelf te herontdekken. Soms was het zeer confronterend, maar stap voor stap leerde ik mezelf opnieuw kennen. Ik ontdekte mijn sterktes en valkuilen, dingen die me energie geven en die energie kosten. Welk type ik ben, welke beroepen bestaan en welke bij mij passen.

Vibeke werd mijn klankbord. Ik keek steeds uit naar onze sessies en ze motiveerde me om kleine stappen te zetten. Zo maakte ik een afspraak met de voorzitter van onze scholengemeenschap om mijn situatie uit te leggen en kon ik een relaxatieworkshop geven aan beginnende leerkrachten. Hun enthousiasme maakte dat de scholengemeenschap besloot om er een vervolg aan te breien.

Vibeke gaf me tools om met de huidige situatie op school aan de slag te gaan, spoorde me aan te gaan sporten, mails te sturen naar andere scholen, me te focussen op wat mijn échte missie was: relaxatielessen. Want dat bleek al gauw zeer duidelijk: relaxatie binnen het onderwijs is mijn ding, mijn passie, mijn missie.

Knopen doorhakken en nieuwe wegen inslaan

Tijdens het loopbaantraject heb ik een zeer belangrijke knoop doorgehakt. Als ik iets wou doen met mijn talent en mijn passie, moest ik uit mijn comfortzone treden en actie ondernemen. Dus heb ik mijn eigen Praktijk Lien Hylebos opgezet.

Ik stapte in een verlofstelsel waarbij ik een dag minder werkte op school. Deze “vrije” dag gebruikte ik om mijn praktijk uit te bouwen. Op woensdagnamiddag en zaterdagvoormiddag begeleidde ik individueel kindjes bij mij thuis. Daarnaast gaf ik workshops, nascholingen en studiedagen voor leerkrachten.

De vele positieve reacties uit mijn naaste omgeving, de hulp uit alle hoeken en zelfs aandacht van de pers, boden me steeds meer kansen tot partnerships en extra initiatieven. Hierdoor werd het al snel duidelijk dat de combinatie school/praktijk te arbeidsintensief werd. Dus besloot ik onlangs om me volledig als zelfstandige te lanceren.

Ik geef nog steeds relaxatielessen aan kinderen van de lagere school, maar de ideeën borrelen en er zijn nog zoveel andere projecten mogelijk. Zo wil ik bijvoorbeeld ‘relaxatiekampjes’ voor kinderen organiseren, een opleiding ‘hartcoherentie’ volgen en naar bedrijven stappen…

Hoe heeft Lien dit traject beleefd?

Het is nu 1,5 jaar geleden dat ik contact opnam met Vibeke. Ik sprak haar aan met een hoofd boordevol vragen en negativiteit. Met het gevoel geen uitweg meer te zien en niet meer te weten wat ik nu eigenlijk wou of wat mijn talenten waren…

Sindsdien lijkt het alsof er een blinddoek wegviel en alles veranderde. Stap voor stap, soms langzaam en dan weer razendsnel, maar altijd precies zodat ik het aan kan. Alsof het hele universum plots meewerkt nu ik eindelijk begrepen heb welk pad voor mij het juiste is.

Welke is de visie van loopbaanbegeleider Vibeke?

Als loopbaancoach fungeer je als klankbord en reik je mensen handige tools aan om concreet na te denken: je moedigt hen aan tot (zelf)onderzoek en eventueel confrontatie, terwijl je ze aan de zijlijn coacht en vooral aanmoedigt om alle opties in kaart te brengen en keuzes te durven maken.

We zouden allemaal om de zoveel jaar eens stil moeten staan bij onze loopbaan en de tijd nemen om deze onder de loep te nemen met vragen als: wat is de rode draad doorheen je verschillende jobs, wat was leuk of minder leuk, wat heb je gemist, en wat wil je zeker meenemen naar de toekomst?

Daarnaast is het ook goed om stil te staan rond wie je zelf bent, hoe je persoonlijkheid is geëvolueerd en in welke mate deze nog steeds overeenstemt met je job. Welke zijn je innerlijke drijfveren en loopbaanankers? En is je werk/privé-balans nog steeds in evenwicht?

Ik heb Lien veel diverse opdrachten gegeven. Enerzijds rond haar persoonlijkheid, maar daarnaast hebben we ook samen de arbeidsmarkt verkend. Lien heeft gewikt en gewogen, we hebben pauzes ingelast en ruimte gegeven aan haar emoties. Lien heeft al het werk gedaan terwijl ik gecoacht en geluisterd heb en vooral in haar passie ben blijven geloven. Met haar concreet plan van aanpak en duidelijke doelen werkt ze nu nog steeds verder aan haar droom.

Inzicht loopbaanbegeleiding: verbind je talent, werk en gezondheid

Stel jij je ook vragen over je job? Wil je meer inzicht in je loopbaan? Breng je talenten in kaart en ontdek jouw potentieel door samen met onze coaches op een objectieve manier je werk onder de loep te nemen.

Maak een afspraak

voor een gratis & vrijblijvend kennismakingsgesprek in jouw buurt

Maak een afspraak voor een gratis & vrijblijvend kennismakingsgesprek in jouw buurt

Ruben

Ontmoet Ruben...

ik wil blijven werken!

Ontmoet Ruben...

ik wil blijven werken!

De vraag van Ruben bij de start van deze loopbaanbegeleiding was direct heel concreet: “Help me alsjeblieft om mijn deeltijdse tewerkstelling van 20% te behouden.” Hij vreesde immers dat zijn contract op het einde van het schooljaar zou worden stopgezet.

Als graag werken een bedreiging vormt

De belangrijkste oorzaak van Rubens probleem kwam voort uit een teveel aan “goesting” gecombineerd met een lichaam dat na een zwaar ongeval regelmatig “stop” zei omdat het te weinig energie had voor een opdracht die toch heel wat concentratie vergt.

Loopbaanbegeleider Sven licht toe: In eerste instantie hebben we ons toegelegd op het - zelf en zonder hulp van derden - leren grenzen stellen. Ik besefte al snel dat de slaagkansen volledig afhingen van Rubens bewuste keuze voor duurzaam en slim energiemanagement. Het was dan ook een uitdaging om de juiste match te vinden tussen inspanning en noodzakelijke rust.

Het resultaat van teamwork

Omdat Ruben me tijdens ons kennismakingsgesprek vertelde dat hij moeilijk zelf voor ontspanning kon kiezen, trokken we naar buiten voor onze gesprekken en gingen we wandelen. Daarnaast beperkten we ieder gesprek tot maximum 1 uur. Of ‘leading by example’ zoals ze dat ook noemen.

Ruben vond deze wandelingen super en de focus van 1 uur kostte hem niet zoveel moeite. De tijd was immers beperkt. Maar geloof me gerust, na 1 uur was Ruben echt wel moe. Maar tegelijk ook klaar voor elke volgende stap.

Alle problemen durven bespreekbaar maken

We spraken af om alle moeilijkheden bespreekbaar te maken. Ruben focuste op zijn gezin en besteedde een bijzondere aandacht aan zijn grenzen binnen het gezin. We hadden het over de bezorgdheid van zijn partner, zijn liefde voor haar en over de opgroeiende dochter die een papa nodig heeft die wakker blijft en goedgezind door het leven gaat.

Ruben begon de tijd in zijn voordeel te gebruiken en leerde “stop” te zeggen tegen zichzelf. Hij nam nu écht de controle in eigen handen, in tegenstelling tot vroeger toen hij dacht dat hij alles kon controleren door juist extra hard te gaan werken. En daar zat het net fout.

Stap per stap vooruit met de juiste focus

Het gesprek aangaan over de dingen die je beperken en de frustraties die daarmee gepaard gaan, is nooit gemakkelijk. Heel moeilijk zelfs, maar met de juiste begeleiding en aan de hand van de gepaste vragen, was Ruben nu toch klaar om hierover te praten. En dat inzicht heeft Ruben zichtbaar goed gedaan.

Zo spraken we bijvoorbeeld over de beperkte actieradius van een donkerrode Tesla en legden we de link naar slimme energiekeuzes. Kleine interventies, eerlijke gesprekken en vertrouwen in zijn coach resulteerden in een mailbericht van juni dat ik graag met jullie deel:

Goeiemiddag Sven
Zoals afgesproken hierbij een update, en het is er eentje met goed nieuws ?
Mijn contract wordt voor minstens het volledige volgende academiejaar verlengd en het is goed voor 25 %, 5 % meer dan nu dus. Concreet betekent dat dat ik op dinsdag en donderdag ga werken van 9u30 tot 14u30 (i.p.v. 13u30 nu) vanaf 1 september. Die extra 5 % komt uit een vast contingent en daardoor is de kans op verlenging achteraf veel groter. Allemaal heel fijn nieuws dus ?
Daarom wil ik je nu al uitdrukkelijk bedanken voor de begeleiding en de tijd die je in mij geïnvesteerd hebt. Ons doel, op een verantwoorde manier aan de slag blijven, lijkt mij meer dan geslaagd ?
Beste groet
Ruben

In ons laatste gesprek maakten we de afspraak om in oktober samen nog eens te bekijken of de extra toegekende 5% correct bewaakt blijft, en of Ruben om 14u30 effectief de spreekwoordelijke boeken toe doet! De bal ligt nu in zijn kamp, maar we hebben er vertrouwen in, want Ruben is er klaar voor!

Inzicht loopbaanbegeleiding: verbind je talent, werk en gezondheid

Stel jij je ook vragen over je job? Wil je meer inzicht in je loopbaan? Breng je talenten in kaart en ontdek jouw potentieel door samen met onze coaches op een objectieve manier je werk onder de loep te nemen. Onze loopbaancoaches werken vertrouwelijk en volledig op maat.

Maak een afspraak

voor een gratis & vrijblijvend kennismakingsgesprek in jouw buurt

Maak een afspraak voor een gratis & vrijblijvend kennismakingsgesprek in jouw buurt

Simon

Ontmoet Simon ...

Al schrijvend ontdekt Simon zijn passie

Ontmoet Simon ...

Al schrijvend ontdekt Simon zijn passie

De 37-jarige Simon leidt al 10 jaar samen met zijn vader en zus een KMO in de bouwsector in het Meetjesland. Toen hij destijds bij het bedrijf aansloot, wilde hij met zijn kennis en capaciteiten vooral zijn familie bijstaan. Hij maakte een keuze ‘voor de passie van een ander’, geen keuze voor zichzelf. 10 jaar geleden ging deze bedrijfsleider daarom een eerste keer te rade bij een loopbaancoach. Simon knikt meewarig wanneer hij terugdenkt aan de hippie-achtige vrouw die hem toen bij haar thuis in een walm van patchouli ontving. Wat stond die wereldvreemde aanpak mijlenver van zijn eigen analytische, functionele leiderschapsstijl.

"Het was voor mij zeer bevreemdend om iemand onbekend zulke persoonlijke zaken te vertellen, maar toch was ik vanaf het eerste moment op mijn gemak. Ondanks de intieme aard van de gesprekken en de sterke zelfreflectie die mijn loopbaancoach Line van me vereiste, verliepen de loopbaangesprekken zeer ongedwongen. Dat zij dat voor iemand als mij kan creëren is sterk, zeer sterk …:"

Zichzelf in vraag durven stellen

Toen z’n vader onlangs aankondigde dat hij een stap opzij ging zetten, kwam bij Simon opnieuw die vraag naar boven: “Hoe kon hij op dit kantelmoment in z’n loopbaan juiste keuzes maken?” Simon wilde echt te weten komen wat zijn passies waren en hoe hij die in zijn loopbaan aan bod kon laten komen.

Deze keer nam Simon contact met Inzicht, een erkend centrum voor loopbaanbegeleiding. Zijn zus Marie had er recent loopbaanbegeleiding gevolgd bij Line Windey, loopbaancoach bij Divergent, één van de partners van Inzicht, verbonden aan Universiteit Gent. Marie wou te weten komen of ze nog op haar plaats zat in het familiebedrijf en had zich over die samenwerking zeer lovend uitgesproken. Die persoonlijke referentie was voor Simon erg belangrijk.

"Ik heb me al afgevraagd of ik het zo aangenaam vond omdat het allemaal over mij ging, omdat ik alle aandacht kreeg. Maar dan maak ik me de bedenking dat ik het helemaal niet leuk vind om in het middelpunt van de aandacht te staan, maar wel om nadien erkend te worden voor de resultaten die ik boek of de kennis die ik heb."

Omdat Divergent geen wachttijden heeft, werd op korte tijd een afspraak gemaakt. Loopbaancoach Line zocht een locatie in de nabijheid van zijn bedrijf. Zo nam ze alvast een eerste barrière weg, die van de bereikbaarheid.

Professionaliteit in al haar aspecten

Al tijdens het intakegesprek werd voor Simon duidelijk dat hij een professionele coach voor zich had: iemand met visie en flexibiliteit, iemand met eenzelfde denkpatroon als hij. De klik was er meteen. Bovendien gaf Line toelichting bij haar begeleiding op maat: hoe de sessies zouden verlopen hing af van wie Simon was en wat hij wou - niet van een standaard scenario of draaiboek.

"Door verschillende methodieken en opdrachten werd bepaald welke waarden enerzijds en wat mijn interesses waren anderzijds - en hoe die twee konden matchen met elkaar in een mogelijke loopbaan."

Zo was één van die opdrachten om een drietal sprankelmomenten uit te zoeken, momenten waarin Simon uitblonk op zijn werk en daarbuiten. Uit alle oefeningen bleek dat Simon uitdagingen zoekt, heel planmatig is, gemakkelijk analyseert, graag structuren opzet en oplossingen bedenkt. Het is hem ook dankzij die oefeningen beginnen dagen dat hij zich meer moet focussen op zijn creatieve kant, dat dit ook waardevol, zelfs belangrijk voor hem is om gelukkig te zijn.

"Interesse in schoonheid, ik dacht altijd ‘dat kan nooit een beroep zijn dat genoeg opbrengt voor mij’. Maar Line liet mij zien dat dat wel mogelijk is, dat het meer dan slechts een hobby kan zijn. Dat was een echte eyeopener voor mij."

Creativiteit als opstap naar zelfontplooiing

Omdat Simon er talent voor heeft én er plezier in vindt om teksten te schrijven, gaf Line hem een opdracht op maat: een schrijfopdracht. De bedoeling was om de inzichten van de eerste twee loopbaangesprekken te verankeren. De vorm stond vrij: het kon een brief aan zichzelf zijn, een gedicht, een verslag, een dagboekfragment...

Simon nam deze opdracht ter harte: hij schreef een ontroerende bedankingsbrief aan zijn loopbaancoach. Hij erkende dat er een conflict bestaat tussen zijn verlangen om welvarend te zijn en voldoende te verdienen enerzijds en zijn creatieve bezieling anderzijds. Maar hij had dankzij deze begeleiding geleerd dat de oplossing in hem lag, hij geloofde opnieuw in zichzelf en kon hierover nu weer constructief verder denken.

Worden wie je bent

Zijn vroegere negatieve ervaring met loopbaanbegeleiding werd bij Divergent 180° omgedraaid. Hier was de begeleiding geen psychologisch spel meer waartegen hij moest rebelleren maar eerder een zachte intelligente stroom waarin hij gewillig en in alle veiligheid meeging.

"Het is nooit de bedoeling geweest dat Line mij zou zeggen wat ik moest doen. Ik moet zelf tot die conclusie komen. Dat is een manier van werken die sterk bij mijn persoonlijkheid aanleunt en waarbij ik mij heel goed voel."

Uiteindelijk werd deze loopbaanbegeleiding in slechts drie gesprekken in een drietal weken opgezet en afgerond. Simon was niet op zoek naar een aardverschuiving of naar iemand die hem vertelde wat hij moest doen. Dankzij de goede klik met zijn coach heeft hij meer vertrouwen in zichzelf gekregen om zo tot goede eigen beslissingen te komen.

"Laat ik eindigen met het mooiste compliment van al: je hebt me overtuigd van iets, Line. Mijn beperkte ervaring met professionele begeleiding is dat ik doorhad waar ze op aanstuurden en het meer een psychologisch spel dan een hulp was. Maar bij jou stelde ik me verbazingwekkend genoeg meteen open en je gaf me de middelen om mezelf de juiste vragen te stellen en zorgde ervoor dat ik nadien de gesprekken ook mee analyseerde; op mijn manier dus. Ik geloof dus nu ook in wat jij doet."

Inmiddels heeft Simon een creatieve cursus interieurinrichting via afstandsleren aangevraagd. Ondanks zijn drukke leven op het werk en thuis bij zijn gezin is het vertrouwen in de toekomst duidelijk aanwezig. Meer sprankelmomenten staan eraan te komen, zo wordt Simon dag na dag meer wie hij eigenlijk is.

Loopbaanbegeleiding: verbind je talent, werk en gezondheid

Stel jij je ook vragen over je job? Wil je meer inzicht in je loopbaan? Breng je talenten in kaart en ontdek jouw potentieel, door samen met onze loopbaancoaches op een objectieve manier je werk onder de loep te nemen. Onze coaches werken vertrouwelijk en volledig op maat in Oost-Vlaanderen.

Maak een afspraak

voor een gratis & vrijblijvend kennismakingsgesprek in jouw buurt

Maak een afspraak voor een gratis & vrijblijvend kennismakingsgesprek in jouw buurt

Mieke

Ontmoet Mieke ...

Ik leerde piekeren, om te buigen in positieve acties

Ontmoet Mieke ...

Ik leerde piekeren, om te buigen in positieve acties

Mieke is een administratieve duizendpoot en logistiek planner voor een groot distributiebedrijf. Ze is ook mama; haar kinderen puberen volop. Ze zoekt tips om haar werk werkbaarder te maken – ‘Wat kan ik doen?’ De keuze valt op Inzicht-coach Vé die vlot bereikbaar is op wandelafstand.

Werkdagen die niet lijken te stoppen
“Mijn werkdag lijkt nooit meer te stoppen”, zegt Mieke. “De dienst is onderbemand. Constant rinkelt de telefoon en vragen magazijniers uitleg.” Mieke stelt zich flexibel op en is voortdurend in verbinding met haar werk. “Schuldgevoel steekt de kop op als ik niet beschikbaar ben of niet altijd ja zeg.” Ook vanuit haar opvoeding ondervindt Mieke beïnvloeding: “‘Voortdoen, flink zijn, niet opgeven’ zijn me met de paplepel ingegeven.” (En nee, ze is geen West-Vlaamse om hier een cliché te doorbreken).

Mieke is prikkelbaar op het werk én thuis. “Ik herken mezelf niet meer. Ik pieker me kapot. Bij wie kan ik terecht? Mijn leidinggevende hoort me wel, maar kan geen oplossing bieden. Mijn collega’s zijn zelf bezig met ‘overleven’.”

Piekeren ombuigen in positieve acties
We halen in de sessies loopbaanbegeleiding talenten van onder het stof. We zoeken naar uitdagingen om die talenten weer beter in evenwicht te krijgen. We vertalen dit in concreet gedrag: Mieke gaat een gesprek aan met haar leidinggevende en krijgt toestemming om 1 dag thuis te werken. Ze oefent in grenzen bewaken. Ze last bedenktijd in om niet meteen ja te zeggen en slaagt erin om een aantal keren nee te zeggen.

“Ik voel me weer veerkrachtiger, zowel op het werk als thuis!”

We zoeken energiegevers en plannen ontspanning in. Mieke weet dat mentale rust belangrijk is en maakt hier werk van: offline van het werk vanaf 18u, een wekelijks uurtje yoga wordt weer ingevuld en ze speelt opnieuw amateurtoneel. Weekend is family-time! We brengen het netwerk van Mieke in kaart. Wie zijn je dierbaren/ bij wie kan je terecht? We plakken er namen en kansen op. Al deze acties leveren Mieke op zeer korte termijn winst op!

Stel jij je ook vragen over je job? Wil je meer inzicht in je loopbaan?

Breng je talenten in kaart en ontdek jouw potentieel, door samen met onze loopbaancoaches op een objectieve manier je werk onder de loep te nemen. Onze coaches werken vertrouwelijk en volledig op maat in Oost-Vlaanderen.

Maak een afspraak

voor een gratis & vrijblijvend kennismakingsgesprek in jouw buurt

Maak een afspraak voor een gratis & vrijblijvend kennismakingsgesprek in jouw buurt

Scroll naar boven